Minäkö maksukyvytön?

Hei,

Olen viime aikoina lukenut paljon eri bloggareiden kirjoituksia rahasta. Itselle tuo asia on tärkeä. Minulle raha tuo turvallisuutta ja, kun ei voi elää sellaisella taloudellisella tasolla, kun haluaisi, on aika turvaton olo. Siksi haluankin jakaa tarinan, kun et saakaan ostettua unelmiesi asuntoa.

background-balance-business-583846

 

Raha, tai sen puute, on usein myös este unelmien toteuttamiselle.  Kerroin aikaisemmassa postauksessa tämän hetkisistä unelmistani/tavoitteista. Yksi niistä on oma asunto. Olemme haaveilleet mieheni kanssa pitkään omasta asunnosta. Vuokralla asumisessa ei ole mitään järkeä, ainakaan pääkaupunkiseudulla. Haasteena on lainan saaminen. Olemme molemmat valtion mukaan hyvätuloisia, mutta näillä tienesteillä ei ilmeisesti osteta unelmiemme kotia. Olimme iskeneet silmämme jo yhteen asuntoon. Emme siis katso mitään luksuslukaalia vaan toimivaa pientä kolmiota. Tärkeintä asunnossa on toimivat neliöt, ihana keittiö, sauna ja oma pieni piha. Sijainti on myös melko tärkeä. Haluamme ulkoilumaastojen ja palveluiden olevan kävelymatkan päässä.

Teimme laskemia useana iltana ja kaiken laskemisen jälkeen olimme täysin varmoja, että asunto olisi meille hyvän hintainen. Saisimme ihanan kodin, ilman että meidän pitäisi kovastikaan tinkiä muusta elämästä. Selviäisimme tämän hetkisillä tuloilla. Oletuksena ja toiveena on kuitenkin tulojen kasvu tulevaisuudessa. Olemmehan molemmat korkeasti koulutettuja. Olemme molemmat myös hyvin tarkkoja raha-asioissa. Siksi olimme todella varmoja, ettei mikään voi tulla meidän ja unelma-asuntomme väliin. Varasimmekin asunnon jo. Kyseessä oli siis uudiskohde.

accounting-blur-budget-128867

Täytimme pankin ohjeiden mukaisesta lainahakemuksen vielä netissä, vaikka olimme jo alustavan neuvottelun käynyt puhelimessa. Lähdimme tuon jälkeen synnytyslaitokselle. (Kyllä, olin ihan viimeisilläni raskaana, kun unelmien asunto löytyi.) Päivä synnytyksestä luin sairaalassa spostin, jossa pankkivirkailija ystävällisesti oli tehnyt omat laskelmansa, joiden mukaan olisimme maksukyvyttömiä?! Mitäh?! Me, jotka säästämme ja elämme muutenkin järkevästi. Tyhmintä kaikessa on se, että minulla on ASP-tili eli säästötili asunnonostamista varten. Tili on tarkoitettu ensiasunnon ostajille. Kuulin myös ensimmäisen kerran, ettei siitä ole minulle mitään hyötyä, kerta olisin maksukyvytön. Anteeksi, että toistan tuota termiä, se on vain mielestäni niin kamalan kuuloinen. Kyseessä on kuitenkin kaksi koulutettua ja vakinaisessa työssä käyvää, aina raha-asiansa hoitanutta ja melkein velatonta (pieni autolaina) ihmistä.

Haluaisinkin tietää, miten kaikki muut ovat saaneet asuntonsa hankittua? Onko siis oikeasti ainut keino hankkia oma asunto, ostaa ensin pieni yksiö, siitä kasvattaa kaksioon ja niin edespäin?

Hautasimme siis tuon talohaaveen ja olemmekin nyt puoli vuotta kärvistelleet vuokra-asunnossa. Tuossa maksukyvyttömyydessä on vielä se huvittavuus, että olisimme tarvinneet sen verran vähän lainaa, että lainanlyhennyksemme olisi pienempi kuin vuokramme tällä hetkellä. Miten sitä ei huomioida laskelmissa? Mihin on muutenkin kadonnut asiakaspalvelu? Nyt piiloudutaan pelkkien laskemien taakse. Mielestäni lainapäätöksissä pitäisi painaa myös luonteeseen liittyvät asiat yms. Koen samanlaista vääryyttä tässä asiassa, kuin koulussa aina vihasin sitä, että ne laiskat huithapelit saivat aina lisäaikaa palautuksilleen tai anteeksi myöhästymisen, sitten minun kaltaiseni kiltit oppilaat, joskus, yhden kerran olisivat tarvineet joustoa, niin ei tippunut. Eikö sen pitäisi mennä juuri toisin päin?

bank-notes-business-cash-417395

Kuulen jo korvissani kuin useampi teistä nyt miettii, että oliko ongelmana uudiskohde ja siihen liittyvät haasteet. Osittain kyllä. Tästä asiasta voisikin jo kirjoittaa ihan toisen postauksen. Päädyn nyt vain toteamaan, että unelma elää edelleen, mutta erilaisessa muodossa. Kyllä me vielä oma koti löydetään perheellemme!

 

http---signatures.mylivesignature.com-54493-275-2FA08B37CAF173DD0A8C883CACDB3ED9

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.