Sheryl Sandberg: Lean In

Hei,

minun on pitkään pitänyt lukea Sheryl Sandbergin kirja Lean In.
Kirjan kirjoittaja on tällä hetkellä Facebookin operatiivinen johtaja ja hän keskittyy kirjassaan naisten rooliin työelämässä. Kirja herätti kovin puhetta sen julkaisun jälkeen.

Lean In

Termi feminismi on joidenki mielestä negatiivinen, mutta tämä kirja on sitä parhaimmillaan. Kirja ei hehkuta naisten erinomaisuutta, mutta tuo mielenkiintoisesti esiin kuinka naisten asema tai oikeastaan rooli on muodostunut. Edelleenhän on vallalla käsitys, että naiset edustavat pehmeitä arvoja ja miehet kovempia. Mitä se nyt sitten ikinä tarkoittaakaan!?

Toinen naisiin liitettävä asia on, etteivät he panosta työhönsä yhtä paljon kuin miehet. Tämä korostuu varsinkin perheellisten naisten kohdalla. Kirjassaan Sandberg tuo esiin monia tilastoja siitä, että suurin osa naisista luopuu urastaan ennen kuin heidän miehensä. Tähän usein syynä on se, että naiset edelleen tekevät suuriman osan kotitöistä ja ottavat suurimman vastuun lapsista. Tämä on toki luonnollista. Nainen kantaa lasta 9 kk. Näiden 9 kuukauden aikana lapsen ja äidin välille syntyy sellainen suhde, että sitä on mahdoton häivyttää. Haluaisin kuitenkin uskoa, että jos luonto suo minulle ja miehelleni lapsia, jakaisimme vastuun tasan. Tulevaisuus näyttää miten tulee käymään.

sheryl-sandbergs-quotes-5

” What would you do, if you were not afraid?” – Sheryl Sandberg

Sandbergin yksi viesteistä on, että naisen yksi tärkeimmistä tehtävistä elämässä on valita oikeanlainen puoliso. Puoliso joka tukee ura pyrkimyksissä, mutta myös perheen kanssa. Näin varmasti onkin. Sanonnan mukaan ”jokaisen menestyneen miehen takana on nainen”, mutta on se toisinpäinkin: ”jokaisen menestneen naisen takana on mies”. On ainakin erityisen tärkeää löytää mies, jolle naisen menestyminen ei ole uhka. Itse olen onneksi tällaisen miehen löytänyt. Hän on itsevarma ja eikä koe minun menestymisens olevan häneltä pois. Päinvastoin se ehkä kannustaa häntäkin yrittämään saavuttamaan unelmiaan.

a09fec4270301351cf8b69a51cf51f4c

Lean In -kirjan paras anti ainakin minulle on ne pienet huomiot, miten voin parantaa omaa menestymistäni naisena. Ensimmäinen on  ehkä se, että pitää unohtaa sukupuolen korostaminen. Meillä Suomessa on melko hyvä asema amerikkalaisiin verrattuna, että naisia on paljon liike-elämässä. Suurin ongelma on ettei ylimmissä rooleissa ole naisia. Se osittain johtuu siitä kuinka meidät jo lapsena kasvatetaan. Miettikää sitä kuinka jo vauvana tytöille puetaan vaaleanpunaista ja tyttölapsen leikkivät nukeilla. Pojat puetaan siniseen ja leikkivät autoilla, ei nukuilla. Pojat kasvatetaan kova pintaisiksi miehiksi, jotka pystyvät mihin vain jos haluavat. Tytöt kasvatetaan pehmeiden arvojen edustajiski. Tärkeää on näyttää nätiltä, olla ystävällinen ja huolehtia perheestä. Nämä kasvatustavat ja yhteiskunnan odotukset eri sukupuolia kohtaan näkyvät juuri työelämässäkin.

Voimme kaikki vaikuttaa naisten asemaan työelämässä. Naisina voimme tukea toisia naisia, parantaa omaa asemaamme ja ”kouluttaa” mieskollegoita sekä esimiehiä kohtelemaan naisia eritavalla. Muutos on ehkä hidasta, mutta näin tekemällä asiat muuttuvat. Jos tyydymme nykytilaan, tulemme menemään takapakkia ja edellisten sukupolvien kova työ naisten eteen menee hukkaan.

Kirja pääsee top10 suosituimpien kirjojeni listalle. Aion myös jatkossa seurata Sheryl Sandbergin tekemisiä ja sanomisia ahkerammin. Suosittelen siis lämmöllä kirjan lukemista kaikille, ei vain naisille. Kirja auttaa miehiä myös näkemään millaisia haasteita naisilla päivittäisessä työelämässä on.

Lean In_hilettä

Olisi ihanaa, että te jotka olette kirjan jo lukeneet, voisitte jakaa omia kokemuksianne kirjasta. Onko joku muu tykästynyt kirjaan? Onko joku kenties alkanut harjoittaa Sandbergin esimerkkejä elämässään?

 

http---signatures.mylivesignature.com-54493-275-2FA08B37CAF173DD0A8C883CACDB3ED9

————————————————————————–

I read Shery Sandberg’s book called Lean In. The book covers women’s role in business world. Most of highly educated people are women. Still only 20% of them are in leading position. How that can be?  Someone can say the book is about feminism but I would say it encourages people to believe in oneself, no matter are you a woman or a men.
I highly recommend the book to everyone. I mean everyone who wants to be a part in the change and make sure women are treated in same when than men.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.