Erityisherkkä -minäkö?

dawn-landscape-mountains-nature_muokattu

Heippa,

olen kiinnittänyt huomiota itsessäni viime kuukausina siihen, että ärsyynnyn melusta, hässäkästä ja muista ärsykkeistä todella helposti. Satuin näkemään samoihin aikoihin jutun Anne Kukkohovista Me Naisissa. Hän kertoi jutussa, kuinka hän oli vihdoin löytänyt syyn omaan kärsimättömyyteen, erityisherkkyys.

Jutun luettuani tunnistin itsessäni paljon samoja piirteitä.  Sitten huomasinkin, että asiaa käsitellään tällä hetkellä todella paljon mediassa ja siitä on julkaistu paljon kirjoja. Asia on niin sanotusti nyt tapetilla. Googlailin tuossa pari päivää sitten hakusanalla erityisherkkä ja tuloksia tuli vaikka kuinka paljon. Päädyin Heli Heiskasen nettisivuille, jossa on Herkkyystesti. Itselleni ”Totta” kohtia tuli pelottavan paljon. 21 kysymyksestä 16 vastasin, että on kyseinen väittämä pätee minuun. Pelottavaa, mutta samalla hyvin helpottavaa. Minussa ei olekaan mitään vikaa. Olen erityisherkkä, joita on 20% ihmisistä ja melko herkkiä on noin 30%. Se on mielestäni melko paljon. Eli en ole asian kanssa yksin. On olemassa jopa yhdistys nimeltään Suomen erityisherkät ry. Heidän määritelmänsä mukaan:

Erityisherkkyys on synnynnäinen, hermostollinen ominaisuus. Erityisherkän ihmisen (engl. Highly Sensitive Person, HSP)  hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa tavallista laajemmin ja syvällisemmin. Käytännössä se ilmenee tarkkana havainnointikykynä, kokemisen syvyytenä sekä monipuolisena ja syvällisenä asioiden käsittelykykynä.

Yhdistyksen nettisivujen mukaan herkällä ihmisellä on voimakas kokemusmaailma ja herkkyys lisää alttiutta kuormittua. Näin ollen herkät kokevat ristiriitaa ympäristön vaatimusten ja omien tarpeidensa välillä. Yhdistyksen mukaan onkin erityisen tärkeää löytää elämäänsä samankaltaisia ihmisiä, jotta ihmistuntemus ja omanarvontunne lisääntyvät. Olenkin kokenut itseni aika ajoin huonoksi ja laiskaksi ihmiseksi, koska uuvun sosiaalisissa tilanteissa. Rakastan ihmisten seuraa ja olen sosiaalinen ihminen, mutta avainsanana on palautuminen; kaipaan väliin myös omaa aikaa. Aikaa olla itsekseni omien ajatusteni kanssa. Nyt ymmärrän miksi kaipaan rauhaa niin paljon. Yhdistyksen sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa erityisherkkyydestä sekä linkit kahteen testiin erityisherkkyyden tunnistamiseksi. Suosittelen kokeilemaan, jos yhtään epäilet erityisherkkyyttä.

Työterveyslaitoskin on kirjoittanut asiasta artikkelin. Artikkelissa tuodaan esiin se, ettei kyseessä ole sairaus tai vamma, eikä sitä varten ole diagnooseja. Mielestäni artikkelissa tärkeä huomio on, etteivät erityiseherkät ole aina ole ujoja ja introverttejä. Itse olen muiden mielestä hyvinkin sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut. Tarvitsen kuitenkin hyvin paljon omaa aikaa ja hiljaisuutta ympärilleni, mikä on yksi herkkyyden piirre. Olen itseasiassa hyvin taitava ihmisten kanssa ja aistin ihmisistä todella paljon asioita nopeasti. Luotan myös nykyään yhä enemmän vahvaan intuitiooni. Nämäkin ovat erityisherkkyyden piirteitä.

nature-sky-sunset-man_muokattu

Erityisherkkä työelämässä

Herkkyyttä on aina pidetty heikkouden merkkinä. Herkät ihmiset eivät kestä palautetta, äkkinäisiä muutoksia tai vaikeita tilanteita. Myönnän itsekin joskus ajatelleeni, että jostain ihmisestä että onpa herkkä ihminen. Hän ei varmaan tule menestymään business maailmassa kovinkaan pitkälle. Eihän totuus kuitenkaan ole se, ettei herkkä pärjäisi. Hän vain kokeaa asiat eri tavalla kuin niin sanotut tavalliset ihmiset.

Työterveyslaitoksen haastattelema Työ- ja organisaatiopsykologi, psykoterapeutti Erja Kemilän mukaan erityisherkkien kohdalla jaksaminen ja kuormittuminen ovat työelämän haasteita. Hän muistuttaa, että :

Herkkä ihminen jaksaa tehdä paljon työtä, venyy ja on hyvin tunnollinen työntekijä ja kestää vaativiakin paineita, mutta herkkyys voi altistaa voimakkaalle väsymiselle. Esimiehen tehtävä on tällöin ottaa tämä henkilökohtaisena ominaisuutena huomioon esimerkiksi työn suunnittelussa ja mitoittamisessa. Jo työturvallisuuslaki velvoittaa tähän. 

Omasta näkökulmastani voin todeta, että tunnistan itseni oheisesta kuvauksesta. Teen todella paljon töitä ja venyn aina, kun sitä tarvitaan ja silloinkin kun sitä ei tarvita. Väsyn kuitenkin aina lopulta. Olen kuvitellut, että työtapani, elintapani tai tehokkuuteni eivät ole kohdillaan. Eivätkä varmaan olekaan, mutta pääasiallinen syy väsymykselleni onkin se, että hermostollisesti olen herkimpi kuin suurin osa ihmisistä. Vielä, kun saisin esimieheni ymmärtämään tämän.

Kemilän mukaan herkät ovat usein sisäisesti ohjautuvia. He eivät kaipaakaan niinkään motivaatiota vaan enemmänkin kannustamista. Motivaatio, kun tulee sisältä, mutta kannustaminen on ulkoista. Palautuminen on erityisen tärkeää herkälle ihmiselle. Hän kaipaa aikaa ilman ulkoisia ärsykkeitä. Tämän piirteen tunnistan itsessäni vahvasti. Työskentelen avokonttorissa sekä tehtävässä, jossa keskeytyksiä ja ärsykkeitä tulee mielettömiä määriä päivässä. Olen huomannut sen kuormittavan minua todella paljon. Koen olevani koko ajan ylikuormittunut, vaikken sitä ehkä tehtävien valossa olisikaan. En myöskään siedä sitä, että muut estävät minua tekemästä työtäni hyvin tai organisoimasta työtäni haluamallani tavalla. En nyt todellakaan tarkoita mitään normaalia työelämän haasteita vaan sitä, että sinulle ei kerrota asioita, jotka ovat välttämättömiä tai oletetaan minun kuulleen asioita muualta. Miksi maailman yksinkertaisin asia kuin asioiden jakaminen oikeiden ihmisten kanssa on lähes kaikissa organisaatioissa niin pirun vaikeaa?? En lähde tässä puhumaan viestinnästä nyt enempää. Siitä toiste.

Heli Heiskanen on erikoistunut kouluttamaan ihmisiä siihen, että miten erityisherkkyys käännetään vahvuudeksi. Itse en koe herkkyyteni olevan puute vaan voimavara. Koen että erityisen vahva empatiakykyni, luovuus sekä vahva intuitio ovat ominaisuuksia, joilla tulen menestymään työelämässä. Haasteeni on löytää aikaa palautumiselle tai toisin sanoen aikaa itselleni.

love-pen-bed-drinking_muokattu

Tärkeää on muistaa, että palautuminen on kaikille ihmisille tärkeää. Varsinkin näin digiaikana sekä mobilisaation myötä töitä voi tehdä missä vain ja milloin vain. Sitä ollaankin yhtäkkiä aina töissä. Siksi pitääkin muistaa irrottaa aivot töistä ja rentoutua. Odotan kovasti ensi viikkoa. Olen huomenna lähdössä työmatkalle joka venyy sunnuntaihin asti. Ensi viikolla kahteen viikkoon ei ole mitään suurta energiaa vievää tapahtumaa. Ja se helpottaa suuresti. Saan tulla töiden jälkeen kotiin ja olla vain.

Tärkeintä onkin tuntea itsensä ja omat tarpeet. Niitä ei saa hävetä! Niin kuin minä olen tehnyt useita vuosia! Nyt uskallan myöntää ne ääneen!

Mukavaa viikon jatkoa ja nauttikaa aurinkoisista syyskeleistä!

http---signatures.mylivesignature.com-54493-275-2FA08B37CAF173DD0A8C883CACDB3ED9

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.